Lad mig gætte: Disse 4 ord volder dig besvær

Af Lars Hovgaard, rådgiver for små og mellemstore virksomheder (SMV)

Jeg ved, hvad du har svært ved. Og det er at sige 4 enkle, men svære ord, når en medarbejder kræver svar eller en løsning på et problem.

Ordene er disse:

🤷”Det. Ved. Jeg. Ikke.” 🤷

Min oplevelse som rådgiver i danske, ejerledede virksomheder er, at den sætning – ”Det ved jeg ikke.” – er blandt dem, der ligger ejere og direktører allerfjernest. Også selv om der er bunker af ting, ejeren ikke kender svaret på, for sådan er det jo i sagens natur for os mennesker, chefer eller ej. Vi ved ikke det hele. Vi tvivler.

Det er ærgerligt, at ordene er så svære at udtale.

For med de ærlige ord følger en afvæbnende gennemsigtighed, der kan føre til dialog. Det udvisker skel opsat af titler som “direktør” og “medarbejder” og løsner stemningen op. Og når to eller flere hjerner diskuterer et problem, så bliver løsningen oftest mere nuanceret og effektiv, end når kun én hjerne har sig selv at diskutere med.

Men samtidig er det forståeligt.

Jeg forstår godt, at ejere og direktører for Danmarks virksomheder ikke smider om sig med tvivl på arbejdspladsen. I værste fald kan det jo forårsage utryghed og dårlige beslutninger - måske endda medarbejderflugt eller vigende vækst, hvis lederens omrids er vagt og fyldt af det-ved-jeg-ikke’r.

Det kan være svært at finde balancen.

Så hvad gør den kloge leder? Den, som godt ved, at han eller hun ofte er i tvivl, men som ikke ved i hvilke doser, det er klogt at fremvise den?

🏠 Den kloge leder har bygget sig et sikkert og fortroligt rum, hvor disciplinen at stå ved sin manglende viden og usikkerhed bliver øvet. Hvor man kan sparre om hvad der skal doseres op, og hvad der skal tones ned. Hvor der er plads til at tale om alt fra små knaster i hverdagen til den store kurs for virksomheden, og hvor lederen får feedback på sin facon og gode råd af både generel og konkret karakter.

Ved jævnligt at besøge at fortroligt sparringsrum er lederen forberedt, når spørgsmålet fra medarbejderen falder.

Rummet kan besøges sammen med en frivillig mentor, med en fortrolig fra privatlivet eller med en professionel rådgiver som mig. Vigtigst er det, at personen, du betror dine usikkerheder, dine tvivlspunkter og en adgang til maskinrummet, er kompetent og erfaren.

🚀Vh Lars, vækstarkitekt og rådgiver i forretningsudvikling, salgsmodning og exitstrategi

(… med 1:1-direktørsparring på hylden, selvfølgelig. Jeg har flere års erfaring med at tale fortroligt med ejere og direktører om alt fra løsninger på konkrete problemer til store strategier for turnarounds.)

Forrige
Forrige

Prioritér kommunikationen (for sjusk og stavefejl koster altså kunder)

Næste
Næste

SMV’er med udsyn: Her er rådgiverens lynguide til eksport